In het kielzog van de Griekse zeemannen

Wandelingen

Stadswandelingen

Wij wandelen regelmatig in verschillende buurten van Antwerpen.

Hieruit hebben we drie wandelingen gedistilleerd die elk een apart hoofdstuk in de Griekse stadsaanwezigheid zijn. Ons doel is dat deze wandelingen ook na afloop van het project worden verder gezet, zij het in een ander jasje.
Deze wandelingen zijn voor ons uitstekende gelegenheden om in interactie te gaan met de wandelaars. Ze leveren ons trouwens heel vaak nieuwe gegevens en contacten op!

Wandeling 1: De Stationsbuurt

Zeemannen komen niet persé per boot. Veel Griekse zeemannen arriveerden per trein in Antwerpen om -al dan niet na langere tijd- aan te monsteren. Zij wachtten op een schip zoals dat vaak ook genoteerd werd op hun officiële papieren door de politie.

In de stationsbuurt waren er verschillende Griekse horecazaken. En begin jaren zeventig kwam ook het Grieks Zeemanshuis zich hier vestigen. Top of the bill was de Rhodos Palace. In deze bouzoukia traden de allerbeste Griekse artiesten op. De klanten kwamen hiervoor soms van heinde en verre afgezakt.

Wandeling 2: Het Schipperskwartier

Deze wandeling vertrekt vanuit het huidige Grieks Zeemanshuis aan de Vlasmarkt. In de Hoogstraat en op de Sint-Jansvliet zien we trouwens de laatste jaren een verhoogde Griekse aanwezigheid. Dit zijn de zogenaamde ‘Nieuwe Grieken’ die zich sinds de Griekse crisis in Antwerpen vestigden. We volgen de Scheldekaai noordwaarts tot aan de Koolkaai en de Sint-Paulusplaats waar zich het hart bevond van de Griekse uitgaansbuurt met als centraal referentiepunt de beruchte ‘Koumiotis’, ook wel ‘de Rotterdam’ genoemd.

Wandeling 3: De Griekse kerk

De oudste Grieks-orthodoxe kerk van België ligt in Antwerpen (1900). Daar moeten zeker specifieke redenen voor zijn, alsook waarom ze zover zuidwaarts gesitueerd ligt (buurt van het gerechtsgebouw). Deze wandeling is de kortste maar je komt net zoals bij de andere wandelingen veel te weten over de Griekse aanwezigheid en als bonus is er een kerkbezoek.
Scroll naar boven