betekenisvolle momenten

Ankerpunten

20 mei 2023

Ankerpunt 1:
Uitzonderlijk vervoer

Op 20 mei 2023 overhandigden we de bouzouki van George Dalaras aan het Museum Vleeshuis. Dit museum is partner van ons project. Het is een dynamisch muziekmuseum dat zich tot doel stelt de klank van de stad te vatten. Onder de noemer ‘De klank van de stad’ brengt Museum Vleeshuis 800 jaar muziek en dan weer tot leven. Letterlijk!

Het museum is gehuisvest in één van de oudste middeleeuwse gebouwen van Antwerpen en ligt vlak om de hoek van de voormalige Griekse wijk.
Dalaras deed de schenking uit sympathie voor het zeemannenproject maar ook als eerbetoon aan de generatie muzikanten van zijn vader die hier destijds hun brood kwamen verdienen. De overhandiging gebeurde met een boottocht tussen Brussel en Antwerpen en een processie over de Grote Markt. Er werkten enkele tientallen muzikanten aan mee, allemaal actief in de Griekse muziek.

3 oktober 2023

Ankerpunt 2:
Met Verenigde Partners

Op 3 oktober 2023 verzamelden we met onze partners in het MAS (Museum aan de Stroom) om grondiger kennis te maken met IN ΣKIPPERΣTREET. We blikten ook vooruit naar de verwachte projectresultaten in 2024. Het is een eerste moment van kennisdeling geweest en een eerste fysieke samenkomst van dit toch wel erg grote partneriaat rond een erg gelaagd project. Eén van de topics was waar we het opgegraven materiaal (o.a. de interviews) een bewaarplek kunnen geven.

Wij bekeken ook een artistieke kortfilm op basis van literair werk van de Griekse zeeman-schrijver Nikos Kavvadias en sloten de dag af met een wandeling in het Schipperskwartier.

2024

Volgende ankerpunten

De Ankerpunten voor het jaar 2024 zijn in voorbereiding. Ze liggen in de richting van lezingen, films en concerten, al dan niet in combinatie. Hoewel de data, invulling en vorm verder geconcretiseerd moeten worden, willen we ook onderzoeken hoe we deze kunnen koppelen aan de Erfgoeddag (21 april) met het thema ‘Thuis’ en aan de Open Monumentendag (7/8 september) met thema ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’.

Scroll to Top